Dan (Dia lah) yang menyatu-padukan di antara hati mereka (yang beriman itu). Kalaulah engkau belanjakan segala (harta benda) yang ada di bumi, nescaya engkau tidak dapat juga menyatu-padukan di antara hati mereka, akan tetapi Allah telah menyatu-padukan di antara (hati) mereka. Sesungguhnya Ia Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana. (Surah Al-Anfal : 63)

Ukhuwah Islamiyyah itu ditaut atas dasar akidah yang sama, kukuh terhadap pengabdian diri kepada Allah, meruntuhkan tembok ‘asabiyyah perkauman dan permusuhan lampau, sebagaimana Nabi Muhammad SAW dapat menyatukan ‘Aus dan Khazraj di Madinah, yang mana mereka sebelum ini merupakan dua puak yang sering bertelagah.

Keindahan Islam berjaya mempertautkan hati mereka, menjadi umat Islam yang satu, bersama bersatu di belakang Nabi Muhammad SAW ketika senang dan susah.. 

Ukhuwah itu tidak dapat dibeli dengan wang ringgit, kalaupun tampak sekepala, mungkin timbul tujuan untuk mengikis harta.. 

Manifestasi ukhuwah itu antaranya ialah cakna isu sesama umat Islam, melangkau sempadan daerah, negeri dan negara, prihatin dengan kesusahan, ringan tangan menghulur bantuan, doa dipanjat kepada Allah SWT supaya bersama-sama diberi kekuatan.. 

• تربية رمضان •

Advertisements

Tinggalkan komen anda

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s