Post-exam post..

Alhamdulillah, setelah sekian lama tidak update post di blog sendiri, sebab banyak menumpukan masa untuk hadapi ujian dur thani, ditambah pula dengan tugasan2 lain, tidak sempat untuk membuat sebarang perkongsian yang menarik.

Kalau ingin bercerita berkenaan ujian dur yang dilalui, sebenarnya ia merupakan pengalaman yang manis di dalam hidup, memandangkan saya merupakan antara golongan yang terpilih untuk meneruskan study di kala orang lain bergembira dengan keputusan peperiksaan masing-masing.

Ala kulli hal, berbekalkan semangat yang ditiupkan oleh ayah dan ibu yang sentiasa mendoakan dari jauh, sahabat-sahabat yang tidak putus-putus memberikan semangat dan pelbagai bantuan yang tidak mampu untuk dibalas, 2 minggu tersebut merupakan antara minggu ‘tough’ untuk dilalui. Hanya kepada Allah SWT sahajalah doa dipanjatkan, mohon dipermudah segala urusan, mohon dicerahkan hati agar beroleh panduan.

Terdapat beberapa kisah menarik sepanjang exam yang boleh dikongsikan..

  • ย Semasa exam oral microbe, tunggu turn punya la lama, budak2 arab yang dah masuk pun dalam 10-15 minit pun doktor test, tu masuk sorang2, ade 3 doktor jer yang buat test. Pergh..lama jgk la nk tunggu turn.. lepak punye lepak, keluar Dr Syahin (HOD Microbe) dari bilik beliau. “Huh, kalau mintak HOD buat test ni best gak..”. Den, kitorang approach Dr Syahin, borak2 jap, dan Dr tanya pasal Malaysia, pasal Kuala Lumpur. And I said i’m from Kelantan.. “Huh, you’re from Kelantan? You not look like a Kelantanese..” (i just smiled). Then, Dr Syahin took a sheet of our name from a doctor, (mean he will test us), then handled the paper to another doctor, but Dr Syahin only call me, to sit with him to be tested. He only asked me about disease of Staph. Aureus and short account on E.Coli.. (kind of simple short questions). Then, he ask me to call his member, also from Kelantan, and gave me the number, asked me to give a call and send his regard to him. (after that i understood why he only tested me, because i’m Kelantanese..:D )
  • Semasa oral Pathology pula, doktor pertama yang buat test oral, agak susah jgk soalan, rase down pun ade.. doktor mcm kecewa dgn jwpn2 kami.. Tetapi, time doktor kedua, she asked my friend first, about Angina Pectoris.. bla..bla..bla.. (1-2 minit jgk jwpn..). last thing doctor asked him about, “what is salbutamol?” “it is selective B2 agonist”.. Then, doctor asked me, “so, then..what is Isoprenaline” “non-selective”.. doctor said, “ok, you both got full mark..” huh! terkejut la jgk, jwb 2 patah perkataan jer, doctor dah bagi full mark.. doctor realized we’re shocked + smiled, “ooo. xcaye yer..neh saya tulis 30/30 nih..”while she wrote down on our paper.. then, we thanked the doctor and left the room, with a big grin implanted the whole day.. hehe ๐Ÿ˜€
And, yesterday, Psychology paper, the last subject i’ve to reseat.. and now, i’ve a lot of time..
and, without planning, for sure my time will be wasted.. so, what to do?

> baca buku la, ape lgi

  • The Burning Wire | Jeffrey Deaver
  • Meniti Titian Kasih | Ustaz Mujahid Ir Fadzil
  • Wahabisme; Dari Neraca Syara’ | Muhammad Fuad Kamaludin Al-Rembawi
  • Toriq Ilal Qulub | Abbas As-Sisi
  • Al-Raheeq Al-Makhtum | Safiurrahman AlMubarakpuri
  • dan banyak lgi..
Advertisements

9 thoughts on “Post-exam post..

  1. bangge la pulok jadi ore klate. huhu ^_^ see. siapa sgka kerja Tuhan kan. keiy ado hikmah tu jadi ore kelate. Alhamdulillah. bgga jadi anok tok guru!…

    btw azhar, buku2 tu macam best je. mana belinya. specially yg ke2 n ke4. ni pun kaki buku jugak ni.

    btw keep writing akhi! :j nice job [slain upp] :p

    p/s: mtk izin amik tu banner ajkt. tra2 copy paste jadi, apa lagi, trus tebeng situ :j jzkk..

      1. yup.Alhamdulillah, yg ni mmg dah ada. kami di’wajib’kan baca masa kat mlysia dlu. ^_^ tp smpai skrg x khatam lgi sbb tebal bebeno. he..kalu baca yg pdf mgkin akan mmbawa kpd syndrom ‘sengetipodia’. ^_^ tpi buku menyentuh hati ni tersangatlah best dan patut dibaca oleh smua yang nak bawa dakwah bilhikmah.. insyaallah sgt2 memberi manfaat utk kita selaku pendaie. p/s: sminggu 2 ni duk tengok budak2 zakzik duk gi photostat buku ni…duk kelek kehulu kehilir bwk.. wlw tebalnya kalah buku thesis. mgkin sesapaleh amik pluang utk kecikkan or tlg printkan. :j permintaan pun tgh hangat skrg..

      2. insyallah mmng esok sy bujet nk print out bku tu, size kecik, A4 lipat due, print out depan belakang.. insyallah xde la tebal sngt..
        (kalo sape2 ade nk versi kecik nih, bgtau cepat2 yer.. ๐Ÿ˜€ )

Tinggalkan komen anda

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s