countdown Pathology exam

5 days left for Pathology exam paper 1 (general patho).. hurm, positive thinking, mind will say, “Insyallah, selagi ada masa, selagi tu perlu berusaha..”.. negative thinking, “adus, 5 hari..mane sempat nk bace.. buku dah la 2 bijik..ni pun nk kene cover skali ngn systemic terus.. teruk ah camni.. malas ah nk bace..lepak jer dah la.. nnti exam aku tibai jelah..”

Yes, we always have choice.. either bad or good choice.. rather doing than resting, rather studying than wasting.. rather struggling now than later.. but, we not always follow the good path.. sometimes, we follow the bad path.. why?

The answer always depend on ourselves.. other person do not know what we can, what we can’t, what our capabilities, what our target and what our techniqus..

My friend once said, “medic is not like marathon.. maybe you can sprint now, but you not sure if you can sprint later..” mean, if we now are in very very good performance (semangat study and so on..), but, we not sure if we can maintain this level later on.. (simple say, “fatigue”..) there’s a time our performance will decrease.. 

That’s why, we have to know how to maintain our performance.. yeah, we not perfect, we not always good, sometimes we become bad (or very bad)..

What is the basic of our performance.. it is “Iman”.. “iman” that will guide our act, our step, our life.. if “Iman” is low, then everything will be decreased.. i’m not afraid if i’m becoming lazy to study, but i’m more afraid if i’m becoming lazy to pray.. why? yeah, because it is based on priority.. “kalo solat pun malas, tapi rajin study, buat ape..” (sebab diri tidak sedar yang apa-apa sahaja perkara perlu mohon kepada Allah SWT..).. tapi, kalo pada awalnya malas study, tapi rajin solat dan baca Quran dan sebagainya, maka dengan usaha itu, insyaAllah dapat semangat untuk study..

Our effort never enough

Usaha kita tidak pernah cukup (never, with capital N).. sebab, manusia memang bersifat lemah, bersifat pelupa, dan tidak sempurna (kecuali Nabi Muhammad SAW, memang ma’sum).. sebagaimana kisah seorang pemuda yang beribadah selama 500 tahun, dan apabila hari penghisaban, Allah memasukkan hamba ini ke dalam syurga dengan rahmatNya. Lalu lelaki ini bertanya, “kenapa aku dimasukkan ke dalam syurga dengan rahmatMu, bukan dengan amal ibadatku?” Allah menjawab, “Sesungguhnya amal ibadah kamu tidak dapat menandingi walau nikmat mata yang Aku berikan”.. got it? dengan kata lain, usaha kita terlalu kecil untuk mencapai sesuatu perkara, tanpa memohon pertolongan dan bantuan daripada Allah SWT..  

Antara sirah Nabawiyyah yang patut diteladani ialah ketika berlakunya perang Badar, peperangan pertama di dalam Islam. Peperangan yang secara kasarnya tidak setanding, dengan bilangan tentera musuh Islam yang berganda-ganda bilangan dan kelengkapan peperangan yang lebih hebat. Maka, Rasulullah SAW menadah tangan memohon kepada Allah. Antara doa Baginda, “Wahai Tuhanku, ini dia Quraisy meluru dengan segala keangkuhan dan kesombongannya mencabar dikau dan mendustai RasulNya. Wahai Tuhanku, berilah pertolongan yang Engkau telah janjikan itu. Wahai Tuhanku, kalahkanlah mereka….dipetang hari“. Akhir sekali, perang Badar ini memihak kepada tentera Islam, dengan bantuan tentera Malaikat yang diutus oleh Allah SWT. 

Keyakinan Baginda Nabi Muhammad SAW kepada peperangan itu adalah kerana keyakinan Baginda dengan janji Allah SWT. Dan tidak syak lagi bahawa Allah SWT tidak akan memungkiri janji. Dan kemungkinan Allah telah mewahyukan kepada Rasulullah kemenangan di dalam pertempuran tersebut.

Tidak ada kejayaan dan kemenangan sekalipun dengan berbagai cara dan kemudahan melainkan datangnya dari kurniaan Allah SWT pada hal Allah tidak meminta dari kita selain dari menghambakan diri kepadaNya atau mendekatkan diri (taqarrub) kepada Allah dengan sifat ‘ubudiyyah dengan cara yang bersungguh-sungguh atau dengan apa cara sahaja untuk diperkenankan doanya oleh Allah SWT.

Setiap kesulitan dan dugaan yang menimpa manusia merupakan sebab-sebab yang menjadi penggerak untuk menyedari kehambaanya, untuk mengalih kesedarannya ke arah kebesaran dan keagungan serta qudrat Allah SWT yang nyata supaya kembali ke pangkal jalan, kembali kepada Allah SWT dengan serba lemah dan penuh rasa kehambaan meminta perlindungan denganNya dari setiap bala.

وَٱلَّذِينَ إِذَا فَعَلُواْ فَـٰحِشَةً أَوۡ ظَلَمُوٓاْ أَنفُسَہُمۡ ذَكَرُواْ ٱللَّهَ فَٱسۡتَغۡفَرُواْ لِذُنُوبِهِمۡ

وَمَن يَغۡفِرُ ٱلذُّنُوبَ إِلَّا ٱللَّهُ وَلَمۡ يُصِرُّواْ عَلَىٰ مَا فَعَلُواْ وَهُمۡ يَعۡلَمُونَ 

Orang-orang yang apabila mengerjakan perbuatan keji atau menganiaya diri sendiri, lantas mereka ingat akan Allah lalu memohon keampunan terhadap dosa-dosa mereka dan siapakah pula yang berkuasa mengampuni dosa selain daripada Allah? Dan mereka tidak meneruskan perbuatan kejinya itu sedangkan mereka mengetahui. (Surah Al-Imran : 137)

____________________________________________________________________________________________

Sumber sirah : Fiqh Sirah siri 2, bab Pengajaran Peperangan Badar Al-Kubra oleh Muhammad Sa’id Ramadhan Al-Buti..

Post berkaitan : Say goodbye to previous seconds..

*ceh, xbleh resize plak countdown tuh.. “Images should be saved in RGB mode, and you will see the best results if you use the sRGB color profile. Animated gifs will not display unless they are displayed at 100% full size…” erm, bior ah.. besar pun ok gak..

Advertisements

7 thoughts on “medic bukan marathon…

Tinggalkan komen anda

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s